Χαλάρωση των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο, τα σχολεία εξαρτώνται από τις προτάσεις των ειδικών

Εν μέσω ανησυχίας για την πρόσφατη άνοδο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης υπαινίχθηκε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την επιδείνωση της κατάστασης προτού αντιδράσει «δυναμικά», τονίζοντας ότι «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρήσουν, τις περιορίζουμε όταν κυμαίνονται. "
Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της κυβέρνησης, ειδικά μετά την εμπειρία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, για να ανταποκριθεί προληπτικά πριν επιτρέψει την εκτροχιασμό των θυμάτων.
Δεδομένης αυτής της προσέγγισης και των πιο πρόσφατων δεδομένων που δείχνουν μια συνεχή, αν όχι γρήγορη, επιδείνωση της κατάστασης, ειδικά στην Αττική, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν «παρεμβάσεις», όπως το έθεσε μια κυβερνητική πηγή.
Αυτές οι «παρεμβάσεις» μεταφράζονται σε μια πιθανή αυστηρότερη ρύθμιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την επιστροφή κλικ-και-συλλογής στο λιανικό εμπόριο ή ακόμη και την αναβολή μιας εβδομάδας από το άνοιγμα των σχολείων.
Οι ειδικοί έχουν κρίνει ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν επιβαρύνουν τα δεδομένα επιδημιολογικά, αλλά η ίδια βεβαιότητα δεν ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν άνοιξαν όλα τα σχολεία μαζί.
Περισσότεροι από λίγοι ειδικοί επιμένουν ότι το άνοιγμα των γυμνασίων, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, πρέπει να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα. Εάν το ιικό φορτίο παραμείνει σταθερό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο την επόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή αφού οι ειδικοί αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έχουν αποκλείσει την καθυστέρηση στο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς παράλληλη σύσφιξη του λιανικού εμπορίου, καθώς αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα.
Όσον αφορά το ζήτημα της προσφοράς εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μητσοτάκης είπε, κατά την εισαγωγική του δήλωση στο υπουργικό συμβούλιο χθες, ότι «χαίρεται που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη τις προτροπές πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και τώρα διαπραγματεύεται σκληρότερα, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες εμβολίων. "
Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι, στο βαθμό που τα ευρωπαϊκά χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την έρευνα αυτών των εμβολίων, πρέπει να τηρούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν ικανοποιημένος με τους 221.000 εμβολιασμούς που έλαβαν χώρα στη χώρα και το γεγονός ότι «η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις του εμβολίου που λαμβάνει, χωρίς σπατάλη».