Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken λέει ότι η Τουρκία δεν ενεργεί σαν σύμμαχος

Η επιλογή του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για υπουργό Εξωτερικών κατηγόρησε την Τρίτη το μέλος του ΝΑΤΟ την Τουρκία ότι δεν ενεργεί σαν σύμμαχος και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει εάν απαιτούνται περαιτέρω κυρώσεις στην Άγκυρα για την απόκτηση ενός ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας.
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον επέβαλε πολυαναμενόμενες κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας για την απόκτηση πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Μόσχα, σε μια κίνηση που η Τουρκία χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος».
"Η ιδέα ότι ένας στρατηγικός - ο λεγόμενος στρατηγικός - εταίρος μας θα ήταν πραγματικά σύμφωνος με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές στη Ρωσία δεν είναι αποδεκτή", δήλωσε ο Antony Blinken, η επιλογή του επικεφαλής διπλωμάτη των ΗΠΑ στον Μπάιντεν.
«Νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά για να δούμε τον αντίκτυπο που είχαν οι υπάρχουσες κυρώσεις και, στη συνέχεια, να καθορίσουμε εάν [υπάρχουν] περισσότερα που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Μπλίκεν κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Τα σχόλια του Blinken ήρθαν μια μέρα πριν ο Μπάιντεν αναλάβει τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε στενή σχέση.
"Η Τουρκία είναι σύμμαχος, που από πολλές απόψεις ... δεν ενεργεί ως σύμμαχος και αυτό είναι μια πολύ, πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και είμαστε πολύ ξεκάθαροι για αυτό", δήλωσε ο Blinken.
Οι κυρώσεις έλαβαν διμερή υποστήριξη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ανακοινώθηκαν βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) - την πρώτη φορά που η πράξη χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός συναδέλφου της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Η βαθιά διαφωνία σχετικά με την άμυνα εδάφους-αέρος S-400 είναι η κορυφαία πρόκληση που θα έχει η κυβέρνηση Μπάιντεν με την Τουρκία. Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν επίσης με την πολιτική της Συρίας, τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ.