Ελλάδα και Γαλλία υπογράφουν ναυτική συμφωνία ύψους 2,9 δισ. Ευρώ

Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών άμυνας και επέμβασης (FDI) για το Πολεμικό Ναυτικό, έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιλογή για μια τέταρτη.
Η συμφωνία είναι σημαντική και για τις δύο χώρες: Για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύει την εξισορρόπηση δυνάμεων με την ονομαστική σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία, καθώς και μια άνευ προηγουμένου δέσμευση, για μια τέτοια συμφωνία, από τη Γαλλία να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, οδηγώντας ορισμένους Έλληνες αξιωματούχους να μιλήσουν για « Γαλλική ομπρέλα ».
Για τη Γαλλία, η συμφωνία είναι μια ανάκαμψη από τον εξευτελισμό της λόγω της πρόσφατα ανακοινωθείσας συμφωνίας AUKUS, η οποία οδήγησε σε μεγάλη ένταση με την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αν και το μέγεθος της σύμβασης ΑΞΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη χαμένη προμήθεια υποβρυχίων από την Αυστραλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να είναι αφελής όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική ικανότητα.
«Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση δυνάμεων, οι οποίες κατά καιρούς σκληραίνουν [τη στάση τους], πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Όχι κλιμακώνοντας τα πράγματα, αλλά προστατεύοντας τον εαυτό μας », δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αυτό δεν είναι εναλλακτική λύση για τη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι υποκατάστατο, αλλά να αναλάβουμε την ευθύνη για τον ευρωπαϊκό πυλώνα στο ΝΑΤΟ και να βγάλουμε τα συμπεράσματα ότι μας ζητείται να φροντίσουμε τη δική μας προστασία », είπε ο Μακρόν.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ακόμη και αν ασκηθεί η επιλογή για τέταρτη φρεγάτα, η εξαγορά θα κοστίσει πολύ λιγότερο από τα 5 δισ. Ευρώ που είχε προϋπολογιστεί η κυβέρνηση.
«Αυτό θα μας δέσει για δεκαετίες», είπε ο Μητσοτάκης. «Αυτό ανοίγει την πόρτα στην αυριανή Ευρώπη που είναι ισχυρή και αυτόνομη, ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Κανένας ηγέτης δεν ανέφερε συγκεκριμένα την Τουρκία, αλλά, ρωτώντας αν η συμφωνία κινδυνεύει να αναζωογονήσει τις περιφερειακές εντάσεις, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα ήταν πολεμική στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Γαλλικός Ναυτικός Όμιλος θα κατασκευάσει τις φρεγάτες στο ναυπηγείο Lorient και η MBDA και η Thales θα παράσχουν τα πυραυλικά συστήματα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Οι φρεγάτες 4.200 τόνων και μήκους 121 μέτρων θα μπορούν να διεξάγουν αποστολές αντιαεροπορικού, αντιεπιφανειακού, αντι-υποβρυχίου πολέμου ή ειδικών δυνάμεων.