Επιστροφή λιανεμπορίου με ελπίδα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα επιθεώρησης αυτοκινήτων (KTEO) άνοιξαν εκ νέου για δουλειά τη Δευτέρα για πρώτη φορά από την έναρξη του δεύτερου κλειδώματος στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού παραμένουν σε ισχύ, με φόβους ότι ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε και πάλι να οδηγήσει σε κλείσιμο, σε καταστροφικές συνέπειες.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, συνολικά 140.000 εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων χαιρέτισαν την κίνηση, σημειώνοντας ότι η επιστροφή στην τακτική λειτουργία με τις χειμερινές πωλήσεις θα προσφέρει την απαραίτητη ανάπαυλα στην αγορά και θα αποτρέψει περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικής αναμένουν ότι ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια της περιόδου έκπτωσης (που θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου) θα ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ - δηλαδή το 50% του κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν υπό κανονικές συνθήκες.
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, ο πιο σημαντικός στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να είναι σε θέση να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους και να μην εξαντληθούν. Τα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, και κυρίως αλυσίδες, προσελκύουν τους περισσότερους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων.
Εκτός από το να ζητούν από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός καταστημάτων, οι αρχές εξετάζουν επίσης πρόσθετες λύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να συμμορφωθούν με το όριο των 2 ωρών που παρέχεται για αγορές. Άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι εκείνα που διευκολύνουν τις αγορές μέσω ραντεβού, για τον περιορισμό των ουρών εκτός καταστημάτων.
Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ περιφερειακών μονάδων, αλλά μόνο για να μπορούν να επισκεφθούν χιονοδρομικά κέντρα.
Από την άλλη πλευρά, είπε ότι το άνοιγμα των εστιατορίων είναι ακόμη πολύ μακριά, καθώς θεωρούνται hotbeds για την εξάπλωση του ιού. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι το άνοιγμα θα αρχίσει αρχικά με εξωτερικούς χώρους.